Кюриосити изследва въздуха на Марс

Апаратът SAM (абревиатура от английски на "анализ на проби на Марс"), с помощта на който Кюриосити ще изследва въздуха на червената планета. Снимка: NASA/GSFC/SAM

Апаратът SAM (абревиатура от английски на "анализ на проби на Марс"), с помощта на който Кюриосити ще изследва въздуха на червената планета. Снимка: NASA/GSFC/SAM

Марсоходът „Кюриосити“ пое въздух с инструмента за анализ на проби, за да установи концентрацията на различни газове, съобщи Би Би Си. Съставът на атмосферата на Марс се проверява за пръв път от повърхността след кацането на апаратите „Викинг“ през 1970 г.

Анализът извършван от „Кюриосити“ продължава, но не се очакват големи изненади. Доминиращ ще е газът въглероден двуокис. Още сондите „Викинг“ установиха, че той е основната съставка на марсианския въздух.

Най-интересно за специалистите е дали „Кюриосити“ ще улови сигнал за наличие на метан. Метан беше наблюдаван на Марс със спътник и с наземни телескопи. Този газ е с кратък живот и наличието му означава, че трябва да има източник, който да го подновява – биологичен или геохимически.

Специалистите се надяват „Кюриосити“ да даде повече информация по въпроса. Резултатите от първите анализи може да бъдат обявени следващата седмица, но тогава ще е още рано да бъде установено какво е положението с метана на Марс.

Инструментът за анализ на проби може да измери няколко части на трилион. Съдейки по спътниковите данни, метанът е в концентрация около 10 части на милиард. Специалистите обаче използват уреда отскоро и трябва да анализират данните внимателно .

Първата дестинация на „Кюриосити“ е района Гленелг, където има три вида почва и експертите се надяват там марсоходът да открие скала, в която да бъдат извършени сондажни работи.

Засега обаче марсоходът е паркиран, за да се упражни да използва 2-метровата си роботизирана ръка. В края й има 30-килограмова бормашина и екипът трябва да се научи как да управлява движението й при слабата гравитация на Марс, която е едва 38 процента от земната.

„Кюриосити“ кацна на Марс на 6 август. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,