На Марс е имало океан, смятат учени

Марс както може би е изглеждал преди милиарди години. Илюстрация: Ittiz/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Марс както може би е изглеждал преди милиарди години. Илюстрация: Ittiz/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

В миналото на Марс е съществувал океан. Това съобщи пред медии научният сътрудник на Института за космически изследвания към Руската академия на науките Михаил Иванов.

„Изследвания показаха, че в района на равнината Утопия на Червената планета е съществувал океан. Сега съм уверен, че в тази област можем да наблюдаваме, това което е останало от него“, каза руският учен.

„Предполагаме, че заледяването на океана е започнало в периода на Хесперийската ера на Марс – преди 3,5-2,9 милиарда години. Според нашата хипотеза по това време на планетата е имало постоянна хидросфера и в района на равнината Утопия е имало океан, представляващ кръгъл басейн с импактен произход [образуван при сблъсък с друго небесно тяло]„, уточни Иванов.

За епохата са били характерни също огромните полета от лава, които са започнали да се покриват с лед и това може да е довело до заледяването на океана. Сред фактите, свидетелстващи за наличието на океан на Червената планета, Иванов посочи огромни кални водовъртежи в областта на равнината Утопия, характерния релеф на местността и други сведения, получени от изследователски апарати.

Равнината Утопия е най-големият кратер на Марс и в Слънчевата система с диаметър от 3300 км. В този район през 1976 г. каца спускаемият апарат на американската сонда „Викинг 2″, който анализира почвата и връща множество снимки от  повърхността.

Учените не изключват възможността през Хесперийската ера на Марс да е съществувала и биосфера: в три метеорита с марсиански произход са открити образувания, подобни на вкаменели останки от микроорганизми. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: