НАСА ще се опита да спаси телескопа, търсещ потенциално обитаеми планети, „Кеплер“

Телескопът "Кеплер" - художествена концепция. Изображение: Dana Berry NASA/Kepler Mission

Телескопът "Кеплер" - художествена концепция. Изображение: Dana Berry NASA/Kepler Mission

НАСА ще се опита да поправи телескопа „Кеплер“, който търси планети извън Слънчевата система.

Опитите за спасяването на телескопа са започнали вчера и ще продължат една седмица. Мениджърите на мисията обаче ще разберат най-рано в края на юли дали те са били успешни.

Преди два месеца позициониращата система на телескопа спря да функционира, защото втори жироскоп на телескопа претърпя повреда. „Кеплер“ разполага с четири, но за ориентирането му са необходими поне три работещи. Инженерите ще изпратят команди с надеждата да върнат към живот повредените уреди.

Целта на „Кеплер“ е да търси планети извън Слънчевата система, наподобяващи по размер на Земята и на подходящо разстояние от звездата си, така че върху тях да може да съществува вода в течна форма. Според научния консенсус водата е необходимо условие за съществуването на живот.

„Кеплер“ беше изстрелян през 2009 г. и досега е открил 134 екзопланети и над 3200 потенциални такива, чакащи потвърждение. Дори и телескопът да не бъде поправен, учените разполагат с огромни архиви от необработена информация, които ще отнемат години, за да бъдат проучени.

Първоначално мисията с бюджет 650 милиона долара беше предвидена за четири години, но миналата година НАСА реши да удължи работата на „Кеплер“ до 2016 г. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: