НАСА „събуди“ марсохода Кюриосити

Автопортрет на Кюриосити в кратера Гейл на Марс. Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Автопортрет на Кюриосити в кратера Гейл на Марс. Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Мърсоходът Кюриосити се е върнал към активно състояние и скоро ще възобнови научно-изследователската си работа, съобщиха от NASA.

„Очакваме да се завърнем към анализа на проби до края на седмицата“, каза мениджърът на мисията Кюриосити Дженифър Троспър от Лабораторията за реактивно задвижване на космическата агенция. 

На 28-и февруари роувърът беше накаран да превключи от единия си главен компютър (Страна-А) на другия (Страна-Б) в резултат от възникването на проблем с оперативната памет. Инженерите бързо диагностицираха причината и успяха да направят така, че повредата да не се повтори. Като резултат Страна-А вече е оперативна и може да послужи като резерва, в случай на повреда на другия компютър.

От наземният контрол на NASA предвиждат да тестват работата на в момента активната Страна-Б, като подадат команда за задвижването на ръката на робота. Координатите за нейното положение в момента са прехвърлени от другия компютър, който последен я е задвижвал.  

От космическата агенция съобщават, че през по-голямата част от април няма да бъде работено с Кюриосити, тъй като Марс ще се намира зад Слънцето. Това е предпазна мярка свързана с факта, че нашата звезда може да предизвика смущения в изпращаните към робота сигнали и по този начин да направи командите неизправни. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!