Пара вероятно се изхвърля от океан под повърхността на луна на Юпитер

Илюстрация на гейзерите на луната на Юпитер Европа. Автор: NASA/ESA/K. Retherford/SWRI

Илюстрация на гейзерите на луната на Юпитер Европа. Автор: NASA/ESA/K. Retherford/SWRI

Телескопът „Хъбъл“ наблюдава водна пара над замръзналия южен полюс на луната на Юпитер Европа. Това е първото солидно доказателство, че от заледената повърхността на Европа се изхвърля пара, която вероятно произхожда от скрития под нея океан. Друго скорошно изследване показа, че има вероятност в този океан да съществува живот.

Ако по-нататъшните проучвания потвърдят откритието, спътникът на Юпитер ще се превърне във второто тяло в Слънчевата система, на което се наблюдава въпросния феномен. През 2005 г. космическият апарат „Касини“ регистрира изхвърляния на водна пара и прах от повърхността на луната на Сатурн Енцелад. 

„Със сигурност най-простото обяснение за водната пара е, че изригва от гейзери на повърхността на Европа“, казва Лоренц Рот, водещ автор на публикацията.  “Ако те са свързани с океана под ледената кора – за който сме сигурни, че съществува – то тогава бъдещи изследвания могат директно да проучат химическия състав на тази потенциално обитаема среда, без да се правят дупки в слоевете лед“, казва още Рот.

Според него дългите напуквания в ледената повърхност на Европа вероятно са в основата на изхвърляната пара. Подобни на тях пукнатини се наблюдават и на Енцелад.

Ледената повърхност на Европа е прорязана от пукнатини, които според учените са в основата на изхвърлянето на пара. Снимка: NASA

Ледената повърхност на Европа е прорязана от пукнатини, които според учените са в основата на изхвърлянето на пара. Снимка: NASA

Интересно е, че интензивността на гейзерите зависи от позицията, на която се намира Европа по орбитата си около Юпитер. Активността изглежда е най-голяма при най-голяма отдалеченост от газовия гигант. При сближаване с Юпитер гейзерите като че ли престават да изхвърлят пара.

Едно от обясненията на учените за това е, че пукнатините са разтварят поради приливния ефект от гравитацията на Юпитер при отдалечаване на Европа от него. При сближаване се получава обратното и пролуките се затварят. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: