Пясъчна буря на Марс

Тази мозайка обхващаща почти цялата повърхност на Марс показва прашната буря в южното полукълбо на планетата. Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Тази мозайка обхващаща почти цялата повърхност на Марс показва прашната буря в южното полукълбо на планетата. Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Учени от НАСА наблюдаваха пясъчна буря на Марс и заявиха, че тя не е засегнала работата на марсоходите „Кюриосити“ и “Опортюнити“ намиращи се на Червената планета, предаде Асошиейтед прес.

Прашната буря е в района на Южното полукълбо на космическия обект и е била регистрирана от намиращия се в орбита около Марс космически апарат „Марс риконъсънс орбитър“. Бурята преминала на около 1 350 километра от марсохода „Опортюнити“.

На противоположната страна на планетата метеорологичната станция на борда на най-новия марсоход на НАСА „Кюриосити“ е регистрирала промени в налягането и нощната температура. Учените се стараят да научат повече за пясъчните бури на Марс, включително защо някои от тях добиват титанични размери и покриват цялата планета.

Ако последната се превърне в глобална, е възможно работещият със слънчеви панели марсиански апарат „Опортюнити“ да изпита проблеми със захранването. За разлика от него „Кюриосити“ не е зависи от Слънцето, за да си набавя енергия и няма да изпита същите затруднения. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: , ,