Телескопът „Хъбъл“ улови избухването на супернова

Суперновата SN 2013ek се вижда като звездообразен ярък обект малко над и вдясно от центъра на галактиката. Снимка: Hubble/European Space Agency

Суперновата SN 2013ek се вижда като звездообразен ярък обект малко над и вдясно от центъра на галактиката. Снимка: Hubble/European Space Agency

Суперновите са невероятно ярки обекти. Те възникват, когато една звезда достигне края на своя живот и с драматична експлозия изхвърли по-голямата част от веществото си в космоса.

Сега телескопът „Хъбъл“ успя да документира избухването на супернова – означена като SN 2013ek - в спиралната галактика NGC 6984. Миналата година в същата галактика учените станаха свидетели на подобно избухване на друга звезда. На снимката SN 2013ek се вижда като звездообразен ярък обект малко над и вдясно от центъра на NGC 6984.

Наблюденията, които са използвани за съставянето на последното изображение, са направени на 19 август. Целта на снимката е да даде по-ясна представа къде в галактиката се намира въпросната супернова. Нейното местоположение изглежда е толкова близко до това на предишната експлозия, че може да съществува връзка между двете явления.

Причината за тези подозрения е, че вероятността две отделни супернови от един и същи клас и на толкова малко разстояние, да възникнат в рамките само на година, е много малка. Първоначално учените даже изследвали идеята, че SN 2013ek е продължение на предишната експлозия SN 2012im. Наблюденията обаче сочат, че става въпрос за две отделни супернови, които може би са свързани по някакъв все още неизвестен за учените начин.

Миналогодишната супернова SN 2012im е от Тип Ic, докато последната е от Тип Ib. И двата типа експлозии са резултат от колапса на ядрото на масивни звезди, които за изхвърлили – или загубили – външния си слой от водород. При Тип Ic това е по-силно изразено, а заедно с водородния си слой звездата се е разделила и със слой хелий. (Източник: NASA/Goddard Space Flight Center)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: