Кучетата разбират хората, твърди изследване

Кучетата най-вероятно разбират нашата гледна точка, твърдят в изследването.

Кучетата най-вероятно разбират нашата гледна точка, твърдят в изследването.

Всеки, който има куче за домашен любимец, е склонен да вярва, че то е умно и го разбира, но досега твърдението не беше проверено научно. Ново изследване на университета на Портсмут показва, че кучетата вероятно са способни да възприемат човешката гледна точка.

Експеримента с четириногите бил проведен от д-р Джулиан Камински от Департамента по Психология към университета. Оказало, че когато им бъде забранено от човек да взимат храна, кучетата са 4 пъти по-склонни да откраднат от нея в тъмно помещение, отколкото в светло. Това навело д-р Камински на мисълта, че те вземат предвид гледната точка на стопаните си.

„Невероятно е, защото предполага, че кучетата разбират, че човека не може да ги види, което значи, че вероятно разбират човешката перспектива“, казва Камински.

Изследването е първото проучващо стратегиите, които кучетата прилагат за „кражба“ на храна, при условия с различна осветеност, твърдят от университета.

„Хората постоянно приписват определени качества и емоции на други живи същества [...] Това изследване показва, че хората вероятно са прави да мислят така за кучетата, но все още не можем да бъдем напълно сигурни дали резултатите показват, че кучетата имат гъвкаво разбиране за съзнанието и за чуждото съзнание“, казва Камински.

Изследването е публикувано в списанието Animal Cognition. (Източник: University of Portsmouth)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!