Кучетата разпознават стопаните си на снимка

Снимка: Brian Wolfe (CC BY-NC 2.0)

Снимка: Brian Wolfe (CC BY-NC 2.0)

Досега се смяташе, че само хората притежават способността да разпознават характерни черти на човешкото лице. Ново проучване обаче показва, че подобни умения имат и кучетата.

Новината със сигурност ще зарадва стопаните на четириногите питомци. Оказва се обаче, че кучетата предпочитат повече да гледат изображенията на представители на собствения си вид, отколкото на собствениците си.

Учени от Университета на Хелзинки изготвили експеримент, за да изследват способността на кучетата за лицево разпознаване, проследявайки движенията на очите им. При хората обработването на информацията за лица и бързото им и точно разпознаване се дължи на специфични мозъчни механизми. Смяташе се, че тази способност притежават само човекът и вероятно някои човекоподобни маймуни.

За целите на експеримента специалистите поставяли кучета пред компютърен екран и им показвали изображения на лицата на техните стопани, на непознати хора и на непознати кучета. Учените анализирали очните движения на животните, за да разберат върху какво се фокусира вниманието им.

Изследователите установили, че когато кучето види на екрана снимка на собственика си, е по вероятно погледът му да се фиксира върху неговите очи. За сравнение – при появата на изображение на непознат човек погледът на животното „блуждае“ и обследва цялото лице.

Оказало се също, че кучетата предпочитат да гледат снимки на себеподобни – погледът им се задържа върху тях по-дълго, отколкото когато виждат лика на непознат човек или дори на собственика си. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: