Не сме единствени – и шимпанзетата мислят за мисленето

Резултатите от изследването показват, че шимпанзетата има метакогнитивни способности, сходни с тези на човека. Снимка: Чад Литълджон

Резултатите от изследването показват, че шимпанзетата има метакогнитивни способности, сходни с тези на човека. Снимка: Чад Литълджон

Най-близките роднини на хората – шимпанзетата – са способни да „мислят за мисленето“, нещо което учените наричат метасъзнание. Това е заключението на изследователи от Университета на щата Джорджия и Университета в Бъфало.

„Демонстрацията на метасъзнание при човекоподобни има важни последствия по отношение на възникването на себерефлективно съзнание в когнитивната еволюцията на човека“, отбелязват учените в публикацията.

Метасъзнанието е способността да разпознаваме собствените си когнитивни състояния. Например, участник в игра трябва да реши да „позвъни на приятел“ или да рискува всичко, в зависимост от увереността си в това дали знае отговора.

Шимпанзетата изследвани от учените са тренирани да използват наподобяваща език система от символи, за да назовават обекти. Това дава уникалната възможност на учените, работещи с тях, да „питат“ животните за това дали знаят нещо или не.

В експеримента изследователите подложили маймуните на тест, в който те трябвало да използват символ, за да посочат каква храна е скрита на определено място. Ако например ставало въпрос за банан, те трябвало да натиснат точно определен бутон на специално означена със символи клавиатура. Като награда шимпанзето получавало съответната храна.

В случаите, в които маймуната вече била видяла какво точно е скрито, тя веднага го посочвала, натискайки съответния клавиш. При това животното нямало нужда да проверява в тайното помещение, за да се увери в избора си.

В други случай обаче шимпанзетата не разполагали с пълната информация, защото или не им било позволено да видят каква точно е храната или не можели да бъдат сигурни, че тази която са видели е преместена впоследствие в тайника.  

Резултатите показали, че маймуните назовавали скривания обект веднага, когато били наясно какъв е той. В случаите, в които това не било ясно, те търсели повече информация преди да направят избор – като например първо да проверят какво има в тайника. 

„Това специфично поведение отразява контролирана способност за търсене на информация и подкрепя идеята за интелигентна реакция. Също така е силно индикативно за това, че най-близкият ни жив роднина има метакогнитивни способности, сходни с тези на човека“, казват учените. (Източник: Georgia State University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!