По-дългото кърмене свързано с по-висока интелигентност на децата

Децата, които са кърмени по-дълго, имат по-високи резултати на тестове за интелигентност и за езикови умения, проведени на възраст 3 и 7 годинки.Децата, които са кърмени по-дълго, имат по-високи резултати на тестове за интелигентност и за езикови умения, проведени на възраст 3 и 7 годинки.

Специалисти от Детската болница в Бостън са установили, че всеки допълнителен месец кърмене на децата, отговаря на повишение в резултатите на въпросните тестове.

Откритието подкрепя препоръките на Американската академия по педиатрия и на други организации за изключително кърмене през първите шест месеца след раждането и преминаване след това на режим включващ кърма и твърда храна.

„Предвид ползата, смятам, че това ще помогне на жените, които се опитват да вземат решение за това колко дълго да кърмят… защото в това решение се вземат под внимание много фактори“, заяви д-р Манди Белфорт от изследователския екип.

За да достигнат въпросните заключения Белфорт и нейните колеги проследили 1312 жени и техните бебета. Майките дали информация за това дали са кърмили децата си и колко време са правили това. След това на жените и децата били дадени стандартизирани тестове за интелигентност. 

Тестовете за езикови умения дадени на децата, когато били на 3 годинки показали, че всеки месец допълнително кърмене отговаря на по-висок резултат средно с 0,21 точки. Децата, които били хранени само с кърма 6 месеца, имали резултат средно с 3 точки  по-висок от тези, които никога не били кърмени.

На тестовете за интелигентност, включващи четене и писане, дадени на децата на 7 годинки се оказало, че всеки допълнителен месец кърмене води до резултат средно с 0,35 точки по-висок. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!