Разумен ли е океанът? Водни микроорганизми се държат като „мега-съзнание“

Изследването показва, че въпреки огромното разнообразие от морски микроби, много различни групи работят заедно за да си набавят храна. Снимка: MBARI

Изследването показва, че въпреки огромното разнообразие от морски микроби, много различни групи работят заедно за да си набавят храна. Снимка: MBARI

Много различни един от друг видове морски микроби работят заедно и реагират на стимули от средата, сякаш имат общо „мега-съзнание“, показа изследване на MIT и Monterey Bay Aquarium Research Institute, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Учените открили, че общества от микроби в световния океан, наречени пикопланктон, взаимодействат в унисон спрямо промените в средата. Връзките между тях се разбират слабо, но откритието навежда на мисълта, че организмите разчитат едни на други почти по същия начин, по който клетките в човешкото тяло.

Пример за такава връзка, е взаимодействие, при което когато едни микроорганизми отделят въглероден двуокис в резултат от фотосинтеза, други сякаш очакват това да се случи и се подготвят да абсорбират веществото.

Изследването на жизнените процеси при водните микроорганизми хронологически, се оказало изключително предизвикателство. За разлика от учените работещи с микроби в лаборатория, тези изучаващи морската микро-среда могат много трудно да проследят дневния цикъл на организмите представляващи интерес.

Изследователския кораб на MBARI "Western Flyer" и платформата поддържаща инструмента за събиране на проби. Снимка: MBARI

Изследователския кораб на MBARI "Western Flyer" и платформата поддържаща инструмента за събиране на проби. Снимка: MBARI

Изследователите намерили решение на проблема разработвайки специален робот, който стоял потопен под водата и всеки час събирал проба съдържаща около 1 милиард микроби. Подобно на фотоапарат той „фиксирал“  пробата, така че гените, които се използвали от организма в момента на „заснемането“, били запазвани за изследване по-късно.

В лабораторията, използвайки най-новата съществуваща техника, учените анализирали милиони и милиарди фрагменти генетичен материал. Благодарение на това те създали „стоп-кадър“ монтаж на живота на различни видове морски организми за период от два дни.

Този „филм“ показал на учените нещо, което не били виждали преди това. Не-фотосинтезиращи организми от много различни видове показвали бързо-променящо се, но синхронизирано активиране на гени. Изненадващото е, че някои от тези организми са далеч едни от други, колкото човека от гъбите. 

Изследователите излагат хипотезата, че микробите реагират на едни и същи промени в средата. Не е ясно какви са тези изменения, но учените смятат, че отделните групи микроби работят заедно за да си набавят различни видове храна.  

Например някои видове пикопланктони може да консумират сложни вещества като белтъци. В процеса могат да отделят по прости вещества, които се освобождават във водата и се изяждат от друг пикопланктон.

„Резултатите показват удивителна координация между морските микроби“, казва говорител на MBARI. „Те показват, че по подобие на хранителните вериги на по-големите организми, много различни групи морски микроби разчитат едни на други за да оцеляват всеки ден“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,