По пътя към по-малко експерименти с шимпанзета

В доклада на IOM се определят много строги мерки за контрол:  ако натоварването на шимпанзетата е високо, евентуалната полза за човечеството от изследването трябва също да бъде „много висока”, за да бъде допуснат експеримента. Снимка: pheonix1

В доклада на IOM се определят много строги мерки за контрол: ако натоварването на шимпанзетата е високо, евентуалната полза за човечеството от изследването трябва също да бъде „много висока”, за да бъде допуснат експеримента. Снимка: pheonix1

Националните институти по здравеопазването трябва да „пенсионират” голяма част от група от 360 шимпанзета, използвани досега за експерименти в Тексас и Ню Мексико в САЩ. Счита се, че около 50 шимпанзета от тази колония ще бъдат достатъчни за бъдещи изследвания. „Пенсионираните” животни трябва бъдат заведени в резерват. 

Това са заключенията на работна група от външни консултанти, свикана от Националните здравни институти на САЩ (NIH). Задачата на тази група през последната година е била да реши как да изпълни на практика препоръките на IOM (Института по медицина*) от 2011 г. за нова политика, регулираща експериментите с шимпанзета.

Работната група внимателно е преразгледала редица експериментални дейности с шимпанзета и е дала препоръки за това какво да се прави в различните институти, работещи с тези животни. При препоръките се вземат предвид критериите за допустимост на експерименти с шимпанзета, описани в IOM доклада. По тези критерии голяма част от проучванията с животните не са необходими.

Според доклада на работната група, около 300 животни от конкретната колония трябва да бъдат пенсионирани „незабавно”. В доклада се определят и много строги мерки за контрол на експериментите с останалите шимпанзета в бъдеще. Всяко предложение за подобно изследване трябва да премине през допълнителна проверка. В случай, че натоварването на шимпанзетата е високо, евентуалната полза за човечеството от изследването трябва да бъде „много висока”, за да бъде допуснат експеримента.Според доклада, около три на всеки девет проекта с шимпанзета спазват новите критерии на IOM.

Част от изискванията са изследването да е необходимо за здравеопазването; да няма алтернативен животински експериментален модел; провеждането на изследването върху хора да бъде неетично; животните да бъдат отглеждани в социално и физически подходящи условия.

Препоръките в доклада не са със задължаващ характер. Предстоят 60 дни на обществени обсъждания и отговор от страна на NIH. Но със сигурност това е още една стъпка към ограничаването на ненужни експерименти с шимпанзета.

*Института по медицина е независима експертна организация с нестопанска цел, която от много години предоставя безпристрастни и авторитетни съвети за разработването на политики.

Източник: Nature

Материалът е преведен с позволението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Wadman M, NIH told to retire most research chimpanzees), Nature News (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: