Сънят ни прави отпочинали, защото изчиства дневния „боклук“ от мозъка

Снимка: University of Rochester Medical Center

Снимка: University of Rochester Medical Center

Ново проучване дава научно потвърждение на старата поговорка, че добрият сън изчиства ума. В него изследователи от Университета на Рочестър показаха, че определена система, която изхвърля отпадъчни вещества от мозъка, е активна главно по време на сън.

„Всъщност възстановяващата функция на съня изглежда е резултат от активното изчистване на вторични продукти от дейността на нервната система, които се натрупват по време на будното състояние“, казва Мейкен Недергаард, водещ автор на научната публикация.

Проучването, публикувано в престижното списание „Сайънс“, разкрива, че уникалната система за почистване на мозъка активно премахва токсини, причиняващи болестта на Алцхаймер и други неврологични увреждания.

Екипът на Недергаард ще помогне да се даде окончателен отговор на въпроса за целта на съня, занимавал философи и учени още от времето на древните гърци. Сънят е проблем, защото от чисто практична гледна точка е меко казано странно състояние. На практика всеки вид от плодовата мушица до кита спи, а този период на латентност има сериозни недостатъци – особено ако наоколо дебнат хищници.

Именно това е причината мнозина да се застъпят за становището, че ако сънят не изпълнява някаква много важна функция, то може би е най-голямата грешка на еволюцията. Скорошни изследвания разкриха ролята на съня за съхраняването и консолидирането на спомените, но според Недергаард, тази функция не е достатъчна, за да оправдае уязвимостта, с която е съпроводено състоянието. 

Процесът, който мозъкът използва, за да се освободи от ненужните отпадъци от много време „тормози“ учените, защото може да се наблюдава само в жив мозък. Освен това този орган има своя собствена система за „управление на отпадъците“ различна от тази, която функционира в останалото тяло. 

Премахването на отпадъчните продукти от дейността на мозъка е изключително важно. Всъщност почти всяко невродегенеративно заболяване се свързва с натрупването на токсини от дейността на клетките.

Серия експерименти с мишки (мозъкът им е много подобен на човешкия) показали, че системата за изхвърляне на отпадъци е 10 пъти по-активна по време на сън. Освен това клетките в мозъка се свиват с 60% по време на латентното състояние. Това свиване позволява токсините да бъдат изтласкани по-лесно от мозъка, след което биват отведени в кръвообращението и в крайна сметка – в черния дроб. 

Според учените откритието може да послужи за намиране на начини за модулиране на работата на системата за контрол на токсините, което да помогне в лечението на болестта на Алцхаймер и на други болести от този тип. (Източник: University of Rochester Medical Center)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: