Супер-бактерии оцеляват и се множат в пречиствателни станции

Илюстрация: PsychakiaS (CC BY-SA 3.0)

Илюстрация: PsychakiaS (CC BY-SA 3.0)

Тестове, проведени в две станции за пречистване на отпадни води в Северен Китай показаха, че супер-бактерии не само оцеляват след процеса на обработка, но се размножават и предават опасния си „товар“.

Във вода, третирана с хлор, били открити организми, носители на гена NDM-1, който ги прави устойчиви на антибиотици.

„Това е плашещо“, казва Педро Алварез от Университета Райс, ръководил проучването. „Не съществува антибиотик, който може да ги убие. Разбрахме за тях съвсем наскоро, когато швед се зарази в Ню Делхи, Индия. Сега постепенно става ясно, че все повече туристи, придвижващи се по горното течение на Ганг, получават инфекции, които не могат да бъдат третирани“, обяснява Алварез.

Пречиствателните станции са натоварени именно със задачата да премахват всички болестотворни агенти от отпадните води. Вместо това се оказва, че някои организми използват тази среда за своето развитие. 

„Те се хранят с отпадъци и процъфтяват. В една станция за пречистване излизаха по 4-5 от тези супер-бактерии за всяка, която влизаше“, казва Алварез.

Бактериите, които са резистентни на антибиотично лечение, предизвикват силна тревога, защото стават все повече, а арсенала от медикаменти за тяхното лечение е все по-ограничен. Същевременно генът NDM-1 е способен да превърне често срещани бактерии, като E. coli в супер-организми, които не могат да бъдат третирани дори с най-мощните антибиотици.

С експеримент Авларез и неговите колеги установили, че резистентните микроби, преминали обработка в пречиствателна станция, могат да предават гена NDM-1 на безобидни бактерии.

„Излиза, че те прехвърлят генетичния материал, обуславящ антибиотичната резистентност, на бактерии, които живеят в локалната среда, така че не само се размножават в пречиствателните станции, но предават и разпространяват антибиотичната резистентност“, обяснява Алварез. (Източник: Rice University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!