Свинският грип развива резистентност към „Тамифлу“

В момента срещу AH1N1(2009) има две ефективни антивирусни средства: озелтамивир ("Тамифлу") и занамивир ("Реленца"). Снимка: Cybercobra

В момента срещу AH1N1(2009) има две ефективни антивирусни средства: озелтамивир ("Тамифлу") и занамивир ("Реленца"). Снимка: Cybercobra

Започнали са да се разпространяват щамове на свинския грип, резистентни към лекарството „Тамифлу“ (oзелтамивир), предупредиха експерти.

Вирусолози от Световната здравна организация (СЗО) са установили, че около два процента от глобалните случаи на грип, причинен от AH1N1(2009), са устойчиви към антивирусния препарат.

Много от пациентите никога не са приемали „Тамифлу“, което означава, че вероятно са прихванали от друг човек форма на вируса с вече развита резистентност.

Откритието, представено на конференция на Австралo-азиатскотa асоциация за инфекциозни заболявания в Канбера, буди тревога, тъй като лекарството „Тамифлу“ е смятано за основна отбранителна линия срещу свинския грип. Антивирусният препарат облекчава симптомите на заболяването и може да предотврати усложнения ако се приложи достатъчно рано.

През 2009г. вирусът H1N1 предизвика пандемия след появата си в  Мексико. В началото изглеждаше, че смъртността е много висока, което доведе до силни притеснения по целия свят. Впоследствие стойностите на смъртността бяха преоценени, като се взе предвид оценката за нерегистрираните случаи, при които хора с лека форма на заболяването не отиват на лекар. 

Въпреки това заболяването може да предизвика усложнения и смърт и е важно да има налично ефективно лекарство срещу него. В момента срещу AH1N1(2009) има две ефективни антивирусни средства: озелтамивир („Тамифлу“) и занамивир („Реленца“).  (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!