Сканиране на мозъка може да предскаже престъпното поведение, сочи изследване

Според проучването, за затворниците със сравнително ниска активност в зоната ACC било два пъти по-вероятно да извършат престъпление след освобождаването си. Снимка: Matteo Parrini

Според проучването, за затворниците със сравнително ниска активност в зоната ACC било два пъти по-вероятно да извършат престъпление след освобождаването си. Снимка: Matteo Parrini

Сканиране на мозъка може да предскаже престъпно поведение, сочи изследване.

Ново проучване показва, че сканиране на мозъка може да предскаже вероятността затворник да извърши престъпление след освобождаването си.

Научната публикация изследва връзката между неконтролираните и антисоциални прояви и определена част на мозъка (ACC), свързана с регулирането на импулсивността и поведението.

Според проучването, за затворниците със сравнително ниска активност в зоната ACC било два пъти по-вероятно да извършат престъпление след освобождаването си, отколкото за тези с по-засилено функциониране на тази област.

„Тези открития имат изключително важни последствия за бъдещето на това как обществото ни се отнася към правосъдието и престъпниците“, казва д-р Кент А. Киел, водещ автор на публикацията. „Изследването не само ни дава инструмент, с който можем да предскажем кои престъпници са склонни към рецидивизъм и кои не, но и насока за включване на нарушители в по-ефективни и насочени терапии с цел понижаването на риска от бъдеща криминална дейност“.

В проучването взели участие 96 затворника от мъжки пол на възраст от 20-52 години, които доброволно се включили в експеримента. Всеки от групата бил проследен до 4 години след освобождаването си от затвора.

Посредством ядреномагнитен резонанс (MRI) били снемани изображения на мозъчната активност на участниците, докато решавали поредица от умствени задачи. Резултатите, според Киел, показват, че за рецидивистите било много по-вероятно да имат понижена активност в зоната ACC на мозъка. 

ACC се свързва с „обработване на грешките, съблюдаване на противоречаща си информация, избор на реакция“, пишат изследователите в публикацията. Регистрирана е и връзка между увреждането на тази зона и склонността към невъздържаност на реакциите, апатия или агресия. (Източник: Duke University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: