Създадоха най-лекия твърд материал в света

Учени създадоха най-лекия твърд материал – графенов аерогел, който е толкова лек, че немалко блокче от него може да се задържи върху черешов цвят. 

Демонстрация на качествата на графеновия аерогел. Снимка: Zhejiang University

Демонстрация на качествата на графеновия аерогел. Снимка: Zhejiang University

Подобният на гъба материал е направен от замразен и изсушен въглерод и графенов оксид. Той тежи едва 0,16 мг на кубичен сантиметър. Плътността му е само два пъти тази на водорода – най-простия от всички елементи – и е по-малка от тази на хелия.

Плътността на веществото е само два пъти тази на водорода. Снимка: Zhejiang University

Плътността на веществото е само два пъти тази на водорода. Снимка: Zhejiang University

Графенът беше открит преди девет години от руските учени Андрей Гейм и Костя Новоселов от университета на Манчестър, за което в последствие получиха и Нобелова награда. Той беше признат за „материал чудо“, който може радикално да промени съществуващите технологии.

Графенът представлява кристална решетка на въглерода, чиято дебелина е само 1 атом. Това го прави най-тънкия материал създаван някога – за да се получи едномилиметров слой един върху друг трябва да бъдат наредени три милиона пласта графен.

Уникалната му структура и свойство обаче го правят лек и здрав. Един квадратен метър от него тежи едва 0,77 мг, но може да издържи тежест 4 кг. Лист с дебелина колкото на фолио, може да поеме тежестта на слон.

Материалът е не само здрав, но и изключително гъвкав, като може да се разтегли до 20% от първоначалния си размер без да се наруши целостта му. Графенът има много по-добра електропроводимост от медта, която се използва традиционно в техниката. Освен това е и най-добрия известен ни проводник на топлина, а и може да се използва като много ефективен филтър. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: