ЦРУ призна за съществуването на свръхсекретната Зона 51 в Невада

Грум Лейк (горе вляво) и база 51 до него (кликни за по-голяма версия). Снимка: Doc Searls from Santa Barbara, USA (CC BY 2.0)

Грум Лейк (горе вляво) и база 51 до него (кликни за по-голяма версия). Снимка: Doc Searls from Santa Barbara, USA (CC BY 2.0)

ЦРУ направи най-ясното за момента признание за съществуването на зона 51 – свръхсекретната база за изпитания през Студената война, която стана обект на множество конспиративни теории. 

Нови разсекретени документи „подпалиха“ общността на НЛО-ентусиастите, макар че в тях не се споменава нищо за катастрофирали летящи чинии или извънземни.

Дълго време властите в САЩ не признаваха за съществуването на секретната база. В документите, които станаха достъпни миналия четвъртък обаче не само се споменава Зона 51, но се описват някои от дейностите там и се посочва локацията на военния полигон в пресъхналото езеро Грум Лейк. Също така се споменават и някои по-интересни самолети, но нито един от тях не е с формата на летяща чиния.

Джефри Ричелсън от Националния архив по сигурността изискал от ЦРУ историята на един от най-секретните проекти на САЩ през студената война – разузнавателния самолет U-2. Когато през 2002 г. Ричелсън прегледал изпратените от разузнавателната агенция документи, всички споменавания за Зона 51 били редактирани. 

През 2005 г. Ричелсън отново поискал същата справка, като се надявал на повече информация. Преди няколко седмици той получил версия на документа, в която всички споменавания на базата били възстановени. Разбира се последното разкритие едва ли ще сложи край на конспиративните теории, защото сред 407-те страници на доклада все още има много заличени полета.

В документа на ЦРУ се споменава за „неочакван страничен ефект“ от високо прелитащите изпитателни самолети: „огромно увеличаване на броя на съобщенията за неидентифицирани летящи обекти“. Отбелязва се също така, че на самолетите U-2 и Oxcart се падат половината от наблюденията на НЛО през 50-те и 60-те. Разбира се, мнозина от вярващите в НЛО са на друго мнение. Стантън Фридман – описващ себе си като уфолог от Канада – казва, че това са „пълни глупости“.

„Може ли U-2 да виси неподвижно в небето? Или да прави завои под прав ъгъл в небето? Да излита без писта? U-2 не може да прави нито едно от тези неща“, казва Фридман. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: