Изследователи трансформират клетки в неврони директно в мозъка

Диаграма на олигодендроцит - вид глиална клетка, създаваща материала, с който се изолират нервните аксони - в близост до аксон. Това е една от многото естествени функции на глиалните клетки.

Диаграма на олигодендроцит - вид глиална клетка, създаваща материала, с който се изолират нервните аксони - в близост до аксон. Това е една от многото естествени функции на глиалните клетки.

В ново постижение на клетъчната терапия, учени от Университет Лунд в Швеция демонстрират, че е възможно да се препрограмират клетки, които да се превърнат в нервни клетки директно в мозъка.

Преди две години екипът от изследователи за пръв път в света превърна човешки кожни клетки – фибробласти – в нервни клетки, произвеждащи допамин, без да е необходимо първо да де-програмират фибробластите, за да се премине през фазата стволови клетка (линк към изследването).

Сега групата е стигнала още по-напред, демонстрирайки, че е възможно да се препрограмират както кожни клетки, така и глиални клетки (поддържащи клетки в мозъка, които не са неврони). И най-важното – препрограмирането се случва на място в мозъка.

„В изследването се намират първите важни доказателства, че е възможно да се препрограмират други клетки, които да се превърнат в нервни клетки в мозъка”, обяснява Малин Пармар, който ръководи екипа.

Използвали са гени, които могат да се активират или деактивират с лекарство. Гените били въведени в двата вида клетки: фибробласти и глиални клетки. След като клетките били трансплантирани в мозъка на плъхове, конкретните гени били активирани чрез прибавяне на лекарството в питейната вода на животните. Трансплантираните клетки започнали трансформацията си в нервни клетки.

В друг експеримент в мишки, при който подобни гени били инжектирани в мозъка, учените отново успели да препрограмират този път собствените клетки на мишките в нервни клетки. Техниката на директно препрограмиране в мозъка може да отвори нови възможности за заместване на умиращи мозъчни клетки при заболявания като Паркинсон.

Изследването е публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). (Източник: Университет Лунд) Снимка на извадката: Мачей Урбанек

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,