Кандидат-ваксина срещу СПИН напълно елиминира причинителя на болестта при маймуни

Снимка, получена с електронен микроскоп, на ХИВ атакуващ човешка Т-клетка. Снимка: NIAID, NIH

Снимка, получена с електронен микроскоп, на ХИВ атакуващ човешка Т-клетка. Снимка: NIAID, NIH

Кандидат-ваксина, разработена от учени от Орегонския университет за наука и здравеопазване, изглежда напълно елиминира причинителя на СПИН при маймуни.

Ваксината е изпробвана срещу форма на ХИВ, която се среща при примати, различни от човека, и се нарича маймунски имунодефицитен вирус (СИВ). Голяма част от научните проучвания на СПИН се правят със СИВ, тъй като вирусите са много подобни един на друг, а работата със СИВ е по-лесна и безопасна. След допълнителна разработка изследователите се надяват, че човешкият вариант на лечението ще бъде тестван върху хора в близко бъдеще.

„Досега ХИВ инфекцията е излекувана само в много малък брой широко известни и необичайни клинични случая, в които заразени със заболяването пациенти са били подложени на анти-вирусно лечение много малко след заразяването или са получили трансплантация на стволови клетки срещу рак“, казва д-р Луис Пикър от университета. „Това последно изследване навежда на мисълта, че определени имунни реакции, предизвикани от новата ваксина може също така да премахват напълно ХИВ от тялото“, допълва той.

Подходът на изследователите от лабораторията на д-р Пикър разчита на вирус, който вече присъства в голяма част от популацията – цитомегаловирус (ЦМВ). Учените открили, че комбинирането на свойствата на ЦМВ с тези на маймунския имунодефицитен вирус (СИВ) има уникален ефект върху защитните системи на организма. Създаденият от тях модифициран ЦМВ включва елементи, присъщи на СИВ и по-този начин кара имунната система – чрез т.нар. Т-клетки – да реагира и срещу двата вируса. Резултатът е, че Т-клетките получават много по-добра „насочваща система“, с която да разпознават и унищожават СИВ.

Т-клетките са важен компонент от имунната система на тялото, който се бори със заболяванията. Създадените от конвенционалните СИВ ваксини Т-клетки, които разчитат на разпознаване на самия СИВ, не са способни да елиминират вируса. Но тези, получени от новата СИВ+ЦМВ разновидност, показват много обещаващи резултати. 

„Нашата ваксина предизвика реакция от страна на Т-клетките, които се пребориха със СИВ нашествениците в 50% от третираните случаи“, обяснява д-р Пикър. „Освен това, в случаите с положителен резултат, тестовете показаха, че СИВ не присъства в организма. Надяваме се, че комбинирането на модифициран СИВ агент с ХИВ ще има сходен резултат и при хора“, допълва той.

Изследването е публикувано тук в сп. „Нейчър“.

(Източник: Oregon Health & Science University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: