Лекарство срещу диабет може да помогне в борбата с Алцхаймер

Изображение на мозък на човек с Алцхаймер, получено с PET скенер. То показва известна загуба на функция в темпоралния лоб.

Изображение на мозък на човек с Алцхаймер, получено с PET скенер. То показва известна загуба на функция в темпоралния лоб.

Лекарство, създадено за лечение на диабет, може да възстанови паметта на мозъчни клетки, засегнати от болестта на Алцхаймер, съобщи сайтът на телевизия Ей Би Си.

Ръководителят на изследването Джак Джамандас от университета на канадската провинция Алберта и неговият екип миналата година установиха, че лекарство, което е известно под названието АС253, но не е пускано в продажба, блокира токсичния ефект от причиняващия смъртта на мозъчните клетки амилоиден протеин.

В лабораторна среда канадските учени и японският им колега Риойчи Кимура сега тествали паметта на нормални мозъчни клетки и мозъчни клетки, засегнати от болестта на Алцхаймер, като за целта използвали животни. След като лекарството било прието, животните били подложени на тестове за запаметяване.

Оказа се, че мозъчни клетки, засегнати от болестта на Алцхаймер, възстановиха паметта си до нива, сходни с тези на нормалните клетки, заяви Джамандас. Резултатите са важни, защото ни подсказват, че подобни лекарства могат да възстановят паметта дори след поява на симптоми на болестта на Алцхаймер, отбелязаха учените.

Те поясниха, че за лекарството е трудно да въздейства директно върху мозъка, така че изследователи във фармацевтични компании ще трябва да създадат сходен медикамент, който може да прониква по-лесно в мозъчните клетки.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Neuroscience. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: