С възрастта мозъкът буквално ръждясва, откриха учени

Снимка: arbyreed/flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Снимка: arbyreed/flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Австралийски учени, изучаващи строежа и работата на мозъка, са стигнали до извода, че със стареенето в него се нарушават метаболитните процеси, свързани с металите. Това може да доведе до тяхното окисляване, или казано иначе – ръждясване.

Изследователите от университета на Мелбърн смятат, че нормалната работа на мозъка се обуславя от високото съдържание на метали в него – за функционирането му са необходими окисляеми метали като желязото и цинка.

Към 60-годишна възраст организмът преминава през няколко стадия на метаболитни изменения, които променят процесите, протичащи в него. Постъпващото в мозъка желязо може да се окисли, което да доведе до редица нарушения.

Не е ясно точно какво причинява този процес, но е възможно да се дължи на дисбаланс в концентрацията на цинк. Излишъкът на този елемент може би влияе на постъпващото в мозъка количество желязо. Метаболитните изменения от своя страна окисляват желязото и това възпрепятства нормалното функциониране на невроните. В резултат може да се развие старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер.

Сега австралийските учени работят над създаване на препарати, които са способни да възстановят метаболитния баланс на организма. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: