Съставки в зеления чай и червеното вино възпрепятстват болестта на Алцхаймер

Учените успели да прекъснат веригата от реакции водеща до болестта на Алцхаймер като използвали екстракт от зелен чай и ресвератрол съдържащ се в червеното вино. Снимка: mckaysavage

Учените успели да прекъснат веригата от реакции водеща до болестта на Алцхаймер като използвали екстракт от зелен чай и ресвератрол съдържащ се в червеното вино. Снимка: mckaysavage

Натурални химически вещества, съдържащи се в зеления чай и червеното вино, могат да нарушат ключов стадий във формирането на болестта на Алцхаймер, установиха учени от Великобритания, чийто труд е публикуван в сп. Journal of Biological Chemistry, предаде РИА „Новости“.

В лабораторни експерименти специалисти от университета на Лийдс идентифицирали процеса, който позволява на вредни струпвания от протеини – характерни за заболяването – да се прикачват към мозъчните клетки, в резултат на което те умират. Учените успели да прекъснат тази верига от реакции като използвали екстракт от зелен чай (EGCG) и ресвератрол съдържащ се в червеното вино.

Откритието на учените дава потенциално ново направление за разработването на лекарства срещу болестта на Алцхаймер. Само във Великобритания от това заболяване страдат около 800 000 души, а към момента няма лечение.

„Това е важна крачка в разбирането ни за причината и протичането на болестта на Алцхаймер. Не е правилно да се смята, че заболяването е  естествена част от процеса на стареене. Ние вярваме, че болестта може да стане лечима, ако бъдат намерени нови възможности за лекарствени препарати като тази“ – твърди проф. Найджъл Хупър от факултета по биологични науки към университета на Лийдс.

Болестта на Алцхаймер е резултат от натрупването на амилоидни протеини в мозъка, които се слепят едни за други, образувайки токсични лепливи „топки“ с различна форма. Тези амилоидни „топки“ се закачат за повърхността на нервните клетки, като се свързват с протеини на повърхността им, наречени приони. 

„Искахме да разберем дали специфичната форма на амилоидните топки е важна за закачането им за прионите-рецептори, по същия начин, по който бейзболната топка пасва точно на ръкавицата“, казва съавтора в изследването д-р Джо Ръшуърт.

Учените създали амилоидни „топки“ и ги добавили към човешки и животински нервни клетки. Когато прибавили екстракта от зелен чай и червено вино се оказало, че амилоидните „топки“ вече не увреждали нервните клетки. Изследователите установили, че това се дължи именно на променената им формата, която не ми позволявала да се закачат за прионите на нервните клетките.

Проф. Хупър казва, че следващата стъпка на екипа ще бъде да открият как точно взаимодействието амилоид-прион убива клетките. (Източници: БТА, University of Leeds)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: