Тест на дъха може да ускори драстично идентифицирането на белодробни инфекции

Новата разработка може да помогне за по-бързото и лесно разпознаване на причинителите на белодробни инфекции като Staphylococcus aureus. Снимка: CDC

Новата разработка може да помогне за по-бързото и лесно разпознаване на причинителите на белодробни инфекции като Staphylococcus aureus. Снимка: CDC

Прост тест на дъха може да позволи в бъдеще идентифицирането на белодробни инфекции – включае туберкулоза – да става за броени минути вместо за дни или седмици, пише в.“Дейли мейл“.

Изследователи от университета във Върмонт успели да открият „отпечатъци“ от различни щамове бактерии анализирайки дъха на лабораторни мишки.

Д-р Джейн Хил – една от авторките на проучването – е уверена, че същият метод може да бъде приложен и при хората. Според нея ще бъде възможно да бъде съкратен многократно периодът за диагностициране на белодробни инфекции – от дни и седмици до броени минути.

Традиционните методи за идентифициране на бактериални инфекции на белите дробове изискват взимането на проба, която се използва за посявка. Получената по този начин колония се изследва биохимически за да бъде класифициран патогена и за да се установи колко устойчив е той на антибиотици.

Процесът може да отнеме дни за често срещаните бактерии и дори седмици за агентите-причинители на туберкулозата. „Анализът на дъха ще сведе времето за диагноза до минути“ казва д-р Хил.

Екипът учени анализирал летливите органични съединения, отделяни от два често срещани микроорганизма, които причиняват заболявания на белите дробове – Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus. 24 часа след инфектирането им с въпросните патогени, мишки били подложени на новия тест.

Тестът установил наличието не само отделните видове бактерии, но могъл да идентифицира и два различни щама на един и същи вид.

Д-р Хил подозира, че разработката ще им позволи и да разграничават между бактериални, вирусни и гъбични инфекции. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!