Нобелова награда за откриването на Хигс бозона

Портрет на Питър Хигс. Автор: Ken Currie

Портрет на Питър Хигс. Автор: Ken Currie

84-годишният британски физик-теоретик Питър Хигс и 81-годишният белгиец Франсоа Енглер бяха обявени за тазгодишните носители на Нобеловата награда за физика за разработването на теория, обясняваща как частиците се сдобиват с маса. Въпросният механизъм наскоро беше потвърден чрез откриването на предсказаната частица на Хигс в Големия адронен колайдер.

През 1964г. Енглер и Хигс независимо един от друг достигат до идеята за частицата. Разработената от тях теория е от основно значение за т.нар. Стандартен модел, който обяснява структурата на материята на микроскопично ниво. Според модела всичко – от хората и растенията до планетите и звездите – е изградено от малък брой градивни блокчета – частици. Те си взаимодействат със сили, които от своя страна се предават чрез силови частици.

Целият Стандартен модел също така разчита на много специалната частица на Хигс. Тя води своето начало от невидимо поле, което изпълва пространството, дори когато то изглежда напълно празно. Контактът на частиците именно с това поле им придава маса. Теорията на Енглер и Хигс обяснява процеса, по който това се случва.

На 4 юли 2012 г. от ЦЕРН потвърдиха верността на тяхната идея, откривайки частица на Хигс. И макар това да е голямо постижение, се оказва, че Стандартният модел не описва напълно акуратно света, който ни заобикаля. Това е така, защото в модела е заложено, че определени частици – неутрино – са лишени от маса, което наскоро беше опровергано.

Друга причина е, че моделът описва само видима материя, което е едва 1/5 от цялата материя в космоса. Учените все още се опитват да разберат какво представлява мистериозната тъмна материя и още по-необяснимата тъмна енергия.

За теоретичното си откритие Енглер и Хигс ще си поделят наградата от 8 милиона шведски крони (1,2 милиона щатски долара или 950 000 евро). (Източник: БТА, Nobelprize.org)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!