В ЦЕРН са почти сигурни, че са открили Хигс бозона

Детекторът ATLAS в ЦЕРН. Снимка: Claudia Marcelloni/ATLAS/CERN

Детекторът ATLAS в ЦЕРН. Снимка: Claudia Marcelloni/ATLAS/CERN

Физици от ЦЕРН обясниха на конференция в Италия, че са изключително близо до заключението, че откритата от тях миналата година частица е Хигс бозон. Остава да бъде елиминирана една последна – и малка – възможност да са попаднали на нещо друго, предаде Асошиейтед прес.

Намирането на частицата на Хигс се смята за крайъгълен камък във физиката, защото би обяснило как материята се сдобива с маса.

„С новите анализи нараства увереността на учените, че са открили важния Хигс бозон. Те обаче искат да са 99,9 процента сигурни“, каза Полин Ганьон от ЦЕРН.

През юли миналата година физиците от Големия адронен колайдер обявиха, че са открили частица, която описаха като подобна на Хигс бозона. Те обаче не искаха да избързват със заключенията. Сега, след хиляди проверки, учените са по-уверени.

„Прилича все повече и повече на Хигс бозон“ – каза Ганьон на конференцията в Италианските Алпи. Тя сравни откриването на Хигс бозона с идентифициране на човек: частицата прилича на, говори като и пее като Хигс бозон, но учените искат да се уверят също, че и танцува като него и чак тогава ще извикат: „Еврика“.

Ганьон каза, че откритата частица може да е само едно друго нещо – гравитон. Тя се свързва с гравитационните полета, но не и с масата. В зависимост от спина на частицата, учените ще могат да кажат коя от двете възможности е реалност. Ако спинът е голям, частицата е гравитон.

Презентацията на конференцията беше от единия екип, търсещ Хигс бозона. Вторият екип ще представи постигнатото следващата седмица.

Физикът Шон Карол от Калтек, който не участва в изследването, каза, че учените просто са много внимателни и искат да предвидят всички възможности. Без Хигс бозона, който обяснява защо електроните и материята имат маса, „няма да има атоми, няма да има химия, няма да има живот и затова е толкова важно“, каза Карол. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!