Биохибридни слънчеви фотоелементи

Екип ръководен от проф. Кей Дженингс от университeта „Вандербилт“ в Нашвил, щата Тенеси, е успял да създаде покритие с протеин, извлечен от листа на спанак, който позволява на специално третирани силициеви панели да произвеждат повече електричество, съобщава австралийският сайт Ей Би Си нюз. Това ще позволи в бъдеще разработването на по-евтини и ефективни слънчеви клетки, използващи възобновяеми материали.

Подобни „биохибридни“ слънчеви компоненти ще могат да се произвеждат на ниска цена, тъй като в тях ще бъдат вложени фотосинтезиращи протеини от зелени растения, широко разпространени и лесно възобновяеми в природната среда. Те значително превъзхождат нетретираните с биовещества силиконови фотоелементи.

Биохибридна клетка разработена в университета Вандербилт. Снимка: Amrutur Anilkumar/Vanderbilt University

Биохибридна клетка разработена в университета Вандербилт. Снимка: Amrutur Anilkumar/Vanderbilt University

Дженингс и екипът му впрегнали свойствата на протеиновия комплекс „Фотосистема-1″ (Ф-1), който те извлекли от листата на спанака.

„Ф-1 изключително ефективно преобразява светлината, която улавя“, коментира ученият. „Неговият коефициент на полезно действие при трансформирането на слънчевата светлина в електричество е почти 100 процента!“

При все това новата биохибридна разработка на екипа от университета „Вандербилт“ е с по-ниски показатели от действащите понастоящем фотоволтаични клетки. Произведените от тях елементи генерират 0,28 волта на квадратен сантиметър, докато сега съществуващите постигат 0,35 волта за същата изложена на слънцето площ.

„Засега губим състезанието, признава Дженингс, но ние сме едва в началото на надпреварата със съществуващите фотоволтаични технологии. Бъдещето е с нас, тъй като протеиновите покрития имат невероятен потенциал за приложение. На практика „Ф-1″ може да бъде извлечен от всяко зелено растение!“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: