Компания планира да извлича суровини от астероиди

Художествена концепция за сонда тип Dragonfly (кликни за по-голяма версия). Изображение: DSI

Художествена концепция за сонда тип Dragonfly (кликни за по-голяма версия). Изображение: DSI

Втора американска компания обяви плановете си да извлича суровини от близки астероиди и така да осигурява гориво за спътници и да произвежда части като слънчеви панели в космоса, съобщи Ройтерс.

Базираната в Санта Моника, Калифорния, компания „Дийп спейс индъстрис“ си е поставила за цел първата подобна мисия да е през 2015 г. Тогава ще изпрати малък космически апарат, наречен Firefly, на шестмесечна експедиция, за да изследва астероид. За намаляване на разходите спътникът с тегло 25 кг ще бъде изстрелян с ракета, извеждаща на орбита комуникационен сателит или друга роботизирана сонда.

Всяка година астрономите откриват около 1000 малки астероида сравнително близо до Земята. Смята се, че повечето, ако не и всички, съдържат вода и газове като метан, от които може да бъде получено гориво, както и метали като никел, които могат да бъдат използвани от триизмерни принтери за производство на части, каза на пресконференция в Сиатъл президентът на „Дийп спейс индъстрис“ Дейвид Гъмп. Той е съосновател на три предишни космически компании като „Астроботик текнолъджи“, чиято цел е да изследва и усвоява лунни ресурси.

„В следвания от „Дийп спейс индъстрис“ бизнес план няма нищо, което да не може да бъде изпълнено с технологичните открития вече направени в лаборатории в целия свят – каза Джон Манкинс, бивш мениджър на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, който заема най-главната техническа длъжност в компанията. – Технологията може да не е използвана в космоса за целите, които ние предлагаме, но базиса й е налице“.

„Дийп спейс индъстрис“ е втората компания, която представя план за извличане на суровини от астероиди. Миналата година това направи „Планетари рисорсис“ от Вашингтон. В нея взимат участие известни личности като Лари Пейдж и Ерик Шмид от „Гугъл“, както и режисьора Джеймс Камерън, изпълняващ ролята на консултант във фирмата. Те обявиха програма, която ще започне с малки телескопи на ниска цена, които да търсят потенциално изгодни за експлоатиране астероиди.

Художествена концепция за сонда за добиване на гориво (кликни за по-голяма версия). Изображение: DSI

Художествена концепция за сонда за добиване на гориво (кликни за по-голяма версия). Изображение: DSI

Цената на първата мисия на „Дийп спейс индъстрис“ е около 20 милиона долара. Половината от тях компанията се надява да получи от договори с държавата и научно-изследователски институти, а останалото от коропративни реклами и спонсори. При втората мисия – Dragonfly – през 2016 г. се предвижда доставянето на материал с тегло 23 – 45 кг от избрани астероиди с „висока стойност“.

От „Дийп спейс индъстрис“ планират да продават проби, но и да извличат метали и други ценни ресурси от малките космически обекти. В последствие, когато разработят необходимата за това технология, те целят да произвеждат гориво и компоненти като слънчеви панели в космоса.

Компанията е подала заявка за патент за триизмерен принтер, който с лазери депозира никел по точни схеми в условия на нулева гравитация. На Земята с подобни принтери се произвеждат триизмерни части.

Крайната цел на компанията е да построи флотилия от роботизирани космически апарати, които да извличат ресурси за гориво и ценни минирали от астероиди. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: