Нова технология ще прави портрет на престъпника само по ДНК

Изображение: Shriver Claes/Penn State

Изображение: Shriver Claes/Penn State

Извършено е престъпление и въпреки че извършителят е оставил ДНК на местопрестъплението, в базата данни няма съвпадение.

Е, скоро време това може да не е чак такъв проблем, ако с намереното ДНК полицията може да направи точен портрет на издирваното лице.

Според учени от Щатския университет на Пенсилвания и техни колеги тази технология е просто въпрос на време. В нова публикация те описват неин прототип, с който може да се направи груб портрет на човек на базата на неговия генетичен профил.

Учените използвали специални стереоскопични камери, за да направят 3D снимки на 600 доброволци със смесено европейско и западноафриканско потекло. Тай като хората от Африка и Европа имат различно структурирани лица, в такива популации е по-лесно да бъдат открити генетични черти, влияещи върху формата на лицето.

Върху всяка снимка изследователите насложили с компютърна програма графична мрежа, съставена от 7000 точки. Те напасвали мрежата, така че да отговаря на структурата на лицето, след което записвали положението на всяка точка. Учените разработили и статистически модел, за да определят как гените, пола и расовата принадлежност влияят на разположението на точките в мрежата – т.е. на цялата форма на лицето.

ДНК на доброволците била анализирана за 76 варианта на гени, които при мутация причиняват аномалии в лицевата структура. Изследователите предположили, че нормално функциониращите варианти на тези гени могат да повлияят на формата на лицето. В резултат те открили 24 вариации на 20 гена, които са полезни за определяне на неговите параметри.

Според учените технологията все още не е готова за рутинна употреба в лабораториите по криминалистика. Въпреки това полицията в Пенсилвания вече работи с екипа от учени, за да се опита да разреши два случая на серийно изнасилване.

„Вярвам, че до 5 – 10 години ще можем точно да предсказваме формата на лицето“, казва Питър Клаес от екипа. (Източник: The Pennsylvania State University, Ню Сайънтист)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: