Технология може да предотврати възникването на генетични заболявания

С новата технология превенцията на генетични заболявания може да стане реалност. Снимка: Creative Commons

С новата технология превенцията на генетични заболявания може да стане реалност. Снимка: Creative Commons

Нова технология обещава да позволи „дефектни“ гени да бъдат подменяни, като по този начин ще се предотвратява възникването на генетични заболявания в поколенията.

Изследването на Кралския ветеринарен колеж в Норт Мимс, Англия демонстрира, че „трансплантирането“ на нови гени чрез вируси в спермата на мишки води до интегрирането на генетичния материал и нормалното му функциониране в получения след оплождането ембрион. В проведените тестове, въведените в ДНК гени продължавали да се унаследяват и да работят според очакванията три поколения след манипулацията.

Това откритие – при успешното си приложение и при хора – може да доведе до нови методи за лечение на генетични увреждания и регенериране на органи.

За да постигнат тези обещаващи резултати проф. Анил Чандрашекран и колегите му използвали специални вируси. С тяхна помощ учените вградили ген, който произвежда флуоресциращ протеин, в спермата на мишките. Впоследствие въпросният протеин се произвеждал успешно в редица тъкани в организма на гризачите, а генът от който зависи продължавал да се предава в следващите поколения.

„Използването на модифицирана сперма за интегриране на генетичен материал има потенциала да се превърне в голям пробив не само за бъдещето на изследванията, но и за медицината при хората“, казва Джералд Вайсман от The FASEB Journal, изданието публикувало научната статия.

„От години преследваме ефективни генетични терапии и се натъкваме на пречки и задънени улици. Ако можем да модифицираме спермата, за да подобрим здравето на бъдещите поколения, това напълно ще промени идеята ни за ‘превантивна медицина’“, допълва Вайсман. (Източник: Federation of American Societies for Experimental Biology)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: