Робот подскача благодарение на мини-експлозии

Робота в момента на възмпламеняването на сместа от кислород и метан. Снимка: Harvard University

Робота в момента на възмпламеняването на сместа от кислород и метан. Снимка: Harvard University

Пластичните роботи вече са способни да ходят, да се промъкват под препятствия или да променят цвета си. Сега изследователи от Харвард добавиха и нова способност – подскачане.

Чрез контролирани експлозии предизвикани благодарение на смес от кислород и метан, учените накараха робот да скача на височина до 30 см. Тази способност, смятат те, ще е от изключително значение, тъй като ще позволи на машините да избягват препятствия по време на бъдещи спасителни операции. 

Роботът е 3D принтиран от гъвкав силикон и разчита на система от тръбички, която подава сместа от газове, нужна за подскоците. Високоволтови жички във всеки крак запалват искрата, предизвикваща мини-експлозията.

Робърт Шепърд, асистент професор в Корнел и водещ автор в изследването казва, че в началото са изпробвали система от сгъстен въздух. Тя е работила, но е била много по-тромава от тази с възпламеняване.

„[Със системата с възпламеняване] успяхме да измерим скорост на подскока от 4 метра в секунда“, казва Шепърд.

Идеята за използване на новия подход е била привлекателна, но и свързана с редица проблеми. Един от тях е бил дали на силата на миниатюрния взрив няма да разруши изобретението.

„Показахме, че поради кратката продължителност на експлозията, енергията абсорбирана от робота е достатъчно малка за да е съвместима със пластични роботи“, казва Шепърд.

Шепърд вярва, че подскачането е важна отправна точка за разработването роботизирани системи, способни на по-сложни движения.

Вижте видео на робота тук.

(Източник: Harvard University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: