Роботът PacX Wave Glider прекоси Тихия океан

Роботът PacX Wave Glider. В пътешествието си през Тихия океан той попада в силни бури. Снимка: Liquid Robotics

Роботът PacX Wave Glider. В пътешествието си през Тихия океан той попада в силни бури. Снимка: Liquid Robotics

Автономният плаващ робот PacX Wave Glider успешно прекоси Тихия океан от Сан Франциско до Австралия, съобщи Би Би Си.

От фирмата Liquid Robotics, която стои зад проекта, със седалище в Калифорния оповестиха, че роботът е извършил пътешествие на разстояние 9000 морски мили за малко повече от година и е събрал данни за температурата и солеността на водата в Тихия океан.

PacX Wave Glider не функционира с гориво, а преобразува енергията от вълните в двигателна тяга. По горната му повърхност има изследователски уреди, които черпят енергия от слънчеви панели. Роботът е кръстен Папа Мау в чест на мореплавателя от Микронезия Пиус Мау Пиайлуг, за когото е известно, че можел да пътува в океана, без да ползва навигационни уреди.

По време на пътешествието си роботът е попаднал на силни бури, имал е „срещи“ с акули, заобиколил е Големия бариерен риф и е достигнал до източния австралийски бряг.

Други три робота на Liquid Robotics също са в морето. Единият от тях трябва да стигне до брега на Австралия в началото на следващата година, докато другите два са се насочили към Япония. Единият робот от тази двойка обаче е получил повреда и се е отправил към Хавай, за да бъде ремонтиран. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: