Създадоха свръхлеко непромукаемо покритие (ВИДЕО)

Учени от университета на Мичиган разработиха покритие за тъкани, което отблъсква повечето течности. То ще помогне за създаването на платове, които не задържат лекета и на военни облекла, защитаващи от химическа атака, съобщи в. „Дейли мейл“.

Покритието отблъсква почти всички течности, попаднали върху него – алкохол, кафе, мастило, мазнини, дори бензин. То се състои от 95 процента въздух. Толкова е леко, че може да се използва за създаване на дрехи, които „дишат“, но защитават ефикасно войниците на бойното поле, защото отблъсква дори киселините.

„На практика всяка попаднала върху него течност отскача, без да го намокри“ – каза Аниш Тутея от екипа. Покритието е смес от частици полидиметилсилоксан и водоустойчиви нанокубчета, които съдържат въглерод, флуор, силиций и кислород.

Ключ към ефективността му е неговата текстура, която прониква в порите на всякакви повърхности. При изпитанията само две течности са успели да проникнат през покритието. Те са хлорофлуоровъглероди, каквито се използват в хладилниците и климатиците. (Източник: БТА, снимка и видео: University of Michigan)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!