Откриха фигурки на 9500 години

Една от откритите фигурки. Снимка: Yael Yolovitch, courtesy of the Israel Antiquities Authority

Една от откритите фигурки. Снимка: Yael Yolovitch, courtesy of the Israel Antiquities Authority

Израелски археолози откриха при разкопки близо до Ерусалим фигурки на 9500 години, които хвърлят светлина върху религията и обществото през каменната ера, съобщи Асошиейтед прес.

Става въпрос за две фигурки, открити в разкопки, преди планиран строеж на магистрала в района на Тел Мотза, между Ерусалим и Тел Авив. Едната фигурка е издялана от варовик и като че ли изобразява овен, а другата е създадена от доломит и изобразява вол. Двете фигурки са с еднаква дължина – 15 сантиметра.

Според Д-р. Кхалейли, един от директорите на разкопките, статуетките са от етап в човешката история, изиграл ключова роля за оформянето на обществото в течение на хиляди години.

„През този период започнал процеса на транзиция от номадство, което се основавало на лов и събирателство, към уседнал начин на живот, базиран на фермерство и отглеждане на животни. По това време хората започнали да обитават постоянни селища и да изграждат селища заемащи голяма територия”, казва Кхалейли.

Въпреки това, според  Кхалейли, ловуването все още е играло централна роля в живота на хората. Ученият предполага, че фигурките трябвало да носят късмет в лова и вероятно са били във фокуса на специална церемония, целяща да подсигури успеха в това начинание. (Източници: БТА, Israel Antiquities Authority)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: