Преди 4000 години хората също са страдали от сърдечносъдови заболявания

Компютърната томография на 137 мумии показала, че при една трета от тях има признаци на атеросклероза - запушване на кръвоносните съдове, което може да доведе до инфаркт и инсулт. Снимка: Klafubra

Компютърната томография на 137 мумии показала, че при една трета от тях има признаци на атеросклероза - запушване на кръвоносните съдове, което може да доведе до инфаркт и инсулт. Снимка: Klafubra

Дори без съвременни изкушения като бързите храни и цигарите, древните хора, живели преди 4 000 години, също са страдали от запушване на артериите, твърдят учени в нова публикация.

Според изследователите проучването навежда на мисълта, че сърдечносъдовите заболявания по-скоро са естествено следствие от процеса на стареене, а не резултат от факторите на съвременната среда. Като определящи в това отношение се смятат пушенето, яденето на богата на мазнини храна и липсата на физическа активност.

Компютърна томография на 137 мумии показва, че при една трета от тях има признаци на атеросклероза – запушване на кръвоносните съдове, което може да доведе до инфаркт и инсулт.

Специалистите изследвали мумии на древни обитатели на Перу, югозападна Америка и на Алеутските острови между Аляска и Сибир. Датировката им обхваща периода 3800 пр.н.е. до 1900г. 

„Сърдечносъдовите заболявания преследват човека в течение на повече от 4000 години в целия свят“, заяви главният автор на публикацията д-р Рандал Томпсън.

Томпсън бил изненадан да види втвърдяване на артериите дори при хора като древните обитатели на Алеутските острови. За тях се смята, че са имали по-здравословен живот като събирачи и ловци.

„Мисля, че е справедливо да се каже, че хората трябва да се чувстват по-малко виновни ако развият сърдечносъдови заболявания в наши дни“, казва Томпсън.  “Може би сме наблегнали прекалено много на идеята, че здравословния начин на живот може да елиминира напълно риска“, обяснява той.

Според учените е възможно да има неизвестни на нас фактори, които са допринесли за сърдечносъдовите проблеми при дравните хора. Томпсън обяснява например, че общност от хора, живели в подземни пещери в днешните щати Колорадо и Юта, са използвали огън за готвене и отопление. „Вдишвали са много пушек, а това може да има същия ефекта като цигарите“, казва той. (Източник: БТА, снимка на извадка: Daniel DeCristo)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!