Ще извадят кораби, потопени от пирати преди 400 години

Корабите "Санта Ана" и "Сан Франциско" потъват през 1615 г., след като са нападнати от холандския адмирал и пират Йорис ван Спилберген. Снимка: Chris Evans

Корабите "Санта Ана" и "Сан Франциско" потъват през 1615 г., след като са нападнати от холандския адмирал и пират Йорис ван Спилберген. Снимка: Chris Evans

Два 400-годишни кораба, потънали в Тихия океан след нападение на холандски адмирал и пирати, могат отново да „видят суша“, ако изследователи в Перу успеят да извадят останките им.

Метални детектори и магнитометри, както и писмени документи свидетелстват, че корабите – част от флотилия, защитавала испанската корона по времето, когато Перу е била колония – са потънали на около 150 километра южно от столицата Лима. Това съобщи перуанският изследовател и историк Хорхе Ортис.

Корабите „Санта Ана“ и „Сан Франциско“ с общо над 300 мъже на борда потъват през 1615 г., след като са нападнати от холандския адмирал и пират Йорис ван Спилберген по време на Осемгодишната война между Испания и въстанали холандски поданици. След Перу Ван Спилберген отплава на север и извършва нападения над Мексико, а по-късно и Филипините.

Според Ортис изваждането на останките на корабите ще даде ценна информация за мореплаването по времето на Вицекралство Перу, обхващало някога голяма част от Южна Америка. Други плавателни съдове от този период били унищожени при земетресение и последвали вълни цунами през 1746 г.

Хорхе Ортис допълва, че изследователите вероятно ще успеят да извадят фрагменти от корабите, оръжия, муниции, стъкло и керамика, но не и потопено съкровище. „Няма нито злато, нито сребро“, казва Ортис по повод спекулациите по този въпрос. „Но ще се сдобием с безценни сведения за нашите история и култура“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: