Дъжд от диаманти и диамантени океани на Юпитер и Сатурн

Илюстрация: NASA/JPL-Caltech

Илюстрация: NASA/JPL-Caltech

На планетите-гиганти Юпитер и Сатурн може да валят диаманти и да има океани от скъпоценното вещество, показа ново изследване.

Астрофизиците, участвали в него, са изчислили, че условията на двете най-големи тела в Слънчевата система са подходящи за образуването на океани от диамант.

Според тях мощните бури със светкавици в атмосферата на гигантите водят до образуването на частици от въглерод, които след това „валят“ надолу в газа (газовите гиганти нямат твърда повърхност т.е. земя). С падането си въглеродът се компресира от огромното налягане на планетите, което води до формирането на солидни късове диамант.

На по голяма дълбочина учените смятат, че диамантите се стапят, за да образуват постоянно съществуваща океанска повърхност. 

„Преди се смяташе, че само на Уран и Нептун има подходящи условия във вътрешността, които позволяват образуването на диамант в ядрата им“, казва д-р Кевин Бейнс от Университета на Уисконсин-Медисън.

Д-р Бейнс и с д-р Мона Делитски използвали нови данни от експерименти за това какво се случва с диамантите при огромни налягания и температури. Това им позволило да изчислят на каква височина на всяка планета диамантите започват да се топят. Резултатите показват, че на Юпитер вероятно по-голямата част от диамантеното вещество е в стопена форма, за разлика от това на Сатурн.

Според учените е малко вероятно на Уран и Нептун – другите гиганти в Слънчевата система – да има океани от диамант, а по-скоро солидни кристали от веществото в ядрата им. Причината за това е в различното налягане и температура във вътрешността на планетите. Диамантът е форма на въглерода, образувана при високо налягане, в която атомите на веществото се подреждат по определен начин.

Изследователите смятат, че на Сатурн въглерода се набавя от светкавиците, които разлагат газове като метана на съставящите го атоми. 

Юпитер и Сатурн може да са богати дестинации, но за истинските ценители на скъпоценните камъни се препоръчва пътешествие към свят извън Слънчевата система. Преди две години учени съобщиха, че са намерили планета (PSR J1719-1438 b), която е 5 пъти по-голяма от Земята и е почти изцяло направена от диамант. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,