Дъжд от „падащи звезди“ ще наблюдаваме в нощта срещу 13 август

Персеиди над телескопа VLT (Very Large Telescope - Много голям телескоп) на Европейската Южна Обсерватория. Снимка: ESO/S. Guisard

Персеиди над телескопа VLT (Very Large Telescope - Много голям телескоп) на Европейската Южна Обсерватория. Снимка: ESO/S. Guisard

Дъжд от „падащи звезди“ – Персеиди – ще наблюдаваме в нощта срещу 13 август, когато в небето ще могат да се видят по около 100 бели, бързи метеора на час. Това заяви Пенчо Маркишки, сътрудник в Института по астрономия към БАН.

Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август, като максимумът им ще бъде в първата част на нощта между 12 и 13 август. След това броят им ще намалява постепено до 24 август, а след тази дата вече няма да могат да се наблюдават.

Т. нар. „падащи звезди“ всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, разказа Маркишки. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са малки частици, които са били част от опашката на някога преминала през вътрешната част на Слънчевата система комета.

Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на кометата започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри. След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

„Родителско тяло“ на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътл), която минава през период от 133 години. Максимумът на потока може да се наблюдава през август всяка година.

Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците частици, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой „падащи звезди“. Тези частици останали от кометите, навлизат в атмосферата на планетата с доста висока скорост и светят за кратко, когато изгарят.

Докато през 2012 и 2011 г. условията за наблюдение на Персеидите бяха неблагоприятни, заради пълната Луна, през тази година ще има добри възможности, коментира Маркишки. В нощта срещу 13 август лунният диск ще бъде осветен 33 процента, а Луната ще залезе в 23.03 часа в София и около 19 минути по-рано в Източна България (Варна), посочи специалистът.

Това са добри условия за наблюдателите, тъй като при пълнолуние небето е много светло и това пречи да се виждат по-слабо светещите обекти.

Ако сте на подходящо и незамърсено от светлини място, след като Луната наближи хоризонта – около 22,30 часа, до 24.00 часа условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични. Много добра ще е видимостта и до края на нощта, отбеляза Маркишки. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: