Гигантска шестоъгълна буря на Сатурн (ВИДЕО)

Космическият апарат „Касини“ направи видео на гигантска шестоъгълна буря на северния полюс на Сатурн, известна като „Хексагонът“. 

"Хексагонът" е с диаметър 30 000 километра. Видео: NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton University

"Хексагонът" е с диаметър 30 000 километра. Видео: NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton University

Феноменът е с диаметър около 30 000 км, а скоростта на „вятъра“ е около 322 км/ч. Такова явление не е наблюдавано никъде другаде в Слънчевата система, заявиха специалисти от НАСА.

„Един ураган на Земята обикновено се задържа една седмица, а този на Сатурн съществува от десетилетия – а кой знае – може би от столетия“, казва Андрю Ингърсол от Калифорнийския технологичен институт.  

Гигантската буря в инфрачервения спектър. Видео: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Гигантската буря в инфрачервения спектър. Видео: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

На Земята атмосферните явления биват възпрепятствани от триенето си в земната повърхност. Учените предполагат, че основната причина за издръжливостта на бурята на Сатурн е именно на липсата на земна твърд – планетата по същността  си представлява гигантска топка газ.

Понастоящем „Хексагонът“ може да бъде изучен по-добре, защото от края на 2012 г. Слънцето огрява вътрешността му. „Касини“ е снимал бурята в продължение на 10 часа със своите камери с висока резолюция, което позволява облачната й структура да се изследва в подробности.

Освен бурята камерите са уловили и по-малки завихряния, които се въртят в обратна на „Хексагона“ посока. Най-големите сред тях са с диаметър 3500 километра, или два пъти по-голям от най-големите урагани на Земята. 

Шестоъгълникът е известен още от времето на „Вояджър“, но не е изучен, защото е бил скрит в сянката на полярната нощ на Сатурн. (Източник: NASA, БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: