Китай изстреля успешно първия си луноход

Луната, заснета от борда на Международната космическа станция. Снимка: NASA

Луната, заснета от борда на Международната космическа станция. Снимка: NASA

Китай изстреля първия си луноход  като част от мисията „Чанъе-3″, кръстена на богинята на луната в китайската митология.

С изстрелването на „Чанъе-3″ започва втория етап от китайската програма за изучаване на естествения спътник на Земята. Очаква се луноходът да кацне на Луната в средата на декември и да изследва повърхността за използваеми природни ресурси. Космически апарат не се е прилунявал от 1976 г. насам, когато това направи непилотирана руска мисия.

След онлайн гласуване, в което взеха участие 3,4 милиона души, първият роувър на Китай беше кръстен Юиту. Роботът, който тежи 100 килограма, може да изкачва склонове с наклон до 30 градуса и да изминава 200 метра за час. Успешното му изстрелване предизвика вълна от радостни коментари в използваните в Китай социални мрежи.

Космическата програма, от която е част „Чанъе-3″, е разделена на три етапа. През първия в 2007 година беше успешно изстрелян апаратът „Чанъе-1″, който работи на лунна орбита 16 месеца. Благодарение на него беше съставена триизмерна карта на Луната с висока резолюция.

През 2010 година към естествения спътник на Земята беше изпратен втори изследователски апарат за фотографиране на районите, където трябва да кацне „Чанъе-3″.

През 2017 година, в третия етап, ще бъде изстрелян още един апарат, чиято основна задача ще бъде доставяне на образци от лунната почва на Земята. 

Китай гледа на космическата си програма като на символ на технологичната мощ на държавата и нарастващото й значение на международната сцена. Крайната цел е установяване на постоянна станция на Луната до 2020 г. и изпращането на човек там. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: