Рекордно мощен сблъсък на метеорит с Луната бил видим с просто око (ВИДЕО)

Илюстрация на метеорита и Луната. Изображение: University of Huelva

Илюстрация на метеорита и Луната. Изображение: University of Huelva

Испански астрономи обявиха, че са наблюдавали сблъсък на метеорит с Луната, който по яркост и сила на експлозията бие всички предишни рекорди.

Според учените ударът на космическото тяло е бил толкова ярък, че е бил видим и с просто око от повърхността на Земята. Масата на метеорита е била половин тон, а скоростта, с която се е движил, е била от порядъка на зашеметяващите 61 000 км/ч.

„Това е най-мощният и най-яркият сблъсък, който сме наблюдавали на Луната“, казва проф. Хосе Мадиедо от Университета на Хуелва в Испания.

Събитието е било засечено от Системата за регистриране и анализ на сблъсъци с Луната (Midas) на 11 септември миналата година.

„Обикновено лунните сблъсъци траят изключително кратко – само част от секундата. Но този, който засякохме, продължи повече от 8 секунди“, казва проф. Мадиедо. „Беше ярък почти колкото полярната звезда, което го прави най-яркият сблъсък, регистриран някога от Земята“, добавя той.

Скалата с маса около 400 килограма, летяща с 61 000 км/ч, се е врязала в повърхността на спътника на нашата планета със сила еквивалентна на експлозията на 15 тона динамит. Избухването е било три пъти по-мощно от друго, заснето от НАСА миналия март.

Според екипа от учени ударът е създал кратер на повърхността на Луната с диаметър 40 метра.

„Това е оценката, която сме направили, според сегашните модели на сблъсъка. Очакваме скоро НАСА да извърши наблюдения на кратера и да потвърди нашите предвиждания“, казва проф. Мадиедо.

Кратерът от сблъсъка ще е само още един от многото, с които вече е осеяна повърхността на естествения спътник на нашата планета. За разлика от Земята, Луната няма атмосфера, която да я предпазва от по-малките метеорити. Вижте видео на реалния сблъсък (отгоре) и анимация:

(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: