Комета ще се вижда с просто око през март

Кометата 2011 L4 Панстарс (вижте снимки и видео на кометата тук) ще се вижда на небосклона през март, а следващият път, когато ще може да бъде наблюдавана пак е чак след 110 000 години, съобщи Прес асосиейшън.

Панстарс е пътувала милиони години от облака на Оорт, разположен далеч отвъд орбитата на Нептун – най-далечната планета обикаляща около нашата звезда. Облакът на Оорт е съвкупност от предимно ледени тела, останали от зората на сформирането на Слънчевата система.

На 12-и март Панстарс ще се вижда ниско на небосклона на запад, обясняват от Националната астрономическа обсерватория Рожен на сайта си. На следващия ден кометата ще се вижда под полумесеца на Луната. От обсерваторията поясняват, че небесната гостенка ще може да се наблюдава и без астрономически инструменти. Според учените е възможно кометата да е по-ярка или по-слаба от очакваното.

Пътят на кометата Панстарс по небосклона през месец март. Изображение: НАО Рожен

Пътят на кометата Панстарс по небосклона през месец март. Изображение: НАО Рожен

Към края на месеца кометата ще избледнее, но ще е по-високо на небосклона и вероятно ще се вижда по-лесно. От 3-и до 5-и април видимият й път на север ще я доближи до галактиката Андромеда, когато ще е и удачен момент за красиви астрономически снимки.

Видимото преминаване на кометата Панстарс покрай галактиката Андромеда през месец април. Изображение: НАО Рожен

Видимото преминаване на кометата Панстарс покрай галактиката Андромеда през месец април. Изображение: НАО Рожен

Друга комета – ISON – се очаква да бъде значително по-зрелищна на нощното небе през ноември. Тя ще се доближи много до Слънцето и ако не се разпадне, може да се превърне в едно от най-атрактивните астрономически зрелища от векове насам.

Ето и филмче на NASA за кометата Панстарс: 

(Източник: БТА, Национална астрономическа обсерватория Рожен)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: