Лед по стените на кратер на Луната?

Истински наюблюдателни данни от сондата (карето CPR) са сравнени с изчислени стойности за 0,5% до 10% лед. (Кликни за по голяма версия) Снимка: НАСА

Истински наюблюдателни данни от сондата (карето CPR) са сравнени с изчислени стойности за 0,5% до 10% лед. (Кликни за по голяма версия) Снимка: НАСА

Космическият апарат „Лунар рикънисънс орбитър“ (Lunar Reconnaissance Orbiter) на НАСА установи, че е възможно парченца лед да съставляват от 5 до 10 процента от материята в намиращите се в сянка стени на лунен кратер, съобщи EurekAlert.

Като използваха радарни инструменти на апарата, астрономи прецениха какво количество лед може да има във вътрешността на намиращия се във вечна сянка кратер Шекълтън на Южния полюс на Луната, заяви ръководителят на изследването Брадли Томсън от Бостънския университет.

Наблюденията показват наличие на малки количества лед по вътрешните стени на кратера.

„Вътрешността на кратера непрестанно е в сянка и той е като студена дупка, поясни Бен Бъси от Лабораторията по приложна физика в университета „Джонс Хопкинс“. Мястото е достатъчно студено, за да се натрупа лед.

Резултатите подкрепят отдавнашни хипотези, че районите в постоянна сянка във вътрешността на кратери, разположени на полюсите, са места с потенциално натрупване на вода, макар тя да не е в големи количества.

„Във вътрешността на кратера не открихме данни за ледници, сходни с тези на Земята“, допълни Томсън. „Ледът е свързан със силен радарен сигнал, а измерванията показаха наличие на по-слаб радарен сигнал, съвместим с неравен терен и ограничено количество лед.“ Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: , ,