Откриха далечна планета със земна маса

Илюстрация на планетата KOI-314c. Автор: C. Pulliam & D. Aguilar (CfA)

Илюстрация на планетата KOI-314c. Автор: C. Pulliam & D. Aguilar (CfA)

Екип от учени откри далечна планета със земна маса по микро-затъмнението, което причинява при преминаването пред звездата си.

Означена като KOI-314c, планетата е най-леката от тези, чиито маса и големина са измерени досега. Изненадващото е, че въпреки че далечният свят тежи колкото Земята, диаметърът му е с 60% по-голям.

Учените от Харвард-Смитсонианския център по астрофизика изследвали свойствата на планетата, използвайки данни от космическия телескоп „Кеплер“. KOI-314c обикаля около слаба звезда – червено джудже – намираща се на около 200 светлинни години от нас. Една година на планетата трае 23 дни, а температурата на повърхността й е от порядъка на 100 градуса.

Тъй като KOI-314c има значително по-голям диаметър от земния за същата маса, учените смятат, че е обгърната от много плътна атмосфера. Тя вероятно е с дебелина стотици километри и се състои главно от водород и хелий. 

„Тази планета може да е с масата на Земята, но определено не е като нея“, казва Дейвид Кипинг от екипа. „Тя доказва, че няма ясна разделителна линия между скалисти светове, като Земята, и по-пухкави планети, като водните светове или газовите гиганти“, казва още Кипинг.

Оказва се, че около звездата на KOI-314c има и още една планета - KOI-314b. Тя е със сходен размер, но е много по-плътна и тежи около 4 пъти повече от Земята. Астрономическата година на нея е по-кратка от тази на нейната посестрима и трае само 13 дни.

Измерването на масата на KOI-314c е било възможно именно заради съществуването на друга планета в системата. Това позволило на учените да използват техника, която разчита на привличането на планетите помежду им и влиянието, което това оказва върху времето на преминаването им пред звездата.

Именно тези миниатюрни изменения позволили да се измери масата на планета с маса, която е толкова малка, като земната. (Източник: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: