Първа много подобна на Земята планета!

Илюстрация на планетата Kepler-78b в орбита около звездата си. Автор: Hemsley Jenkins (CC BY-SA 3.0)

Илюстрация на планетата Kepler-78b в орбита около звездата си. Автор: Hemsley Jenkins (CC BY-SA 3.0)

Астрономи откриха планета много подобна по размер и строеж на Земята. Това е първото такова попадение в търсенето на обитаеми планети около далечни звезди.

Новооткритата Kepler-78b се намира на 400 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Тя е 1,2 пъти по-голяма от Земята и е 1,7 пъти по-масивна. Това подсказва на учените, че е изградена главно от скали и желязо – също като родната ни планета.

Все пак още не си стягайте куфарите, защото Kepler-78b е много близо до звездата си и температурата на повърхността й е около 2000 градуса по Целзий. Заради малкото отстояние от светилото планетата прави едно завъртане около него за невероятните 8,5 часа.

Съществуването на Kepler-78b е пълна мистерия за астрономите, защото според общоприетите теории тя не може да се е образувала толкова близо до звездата си, нито е възможно да се е придвижила до сегашната си позиция.

„Не знаем как се е формирала или как е стигнала до мястото където е в момента“, казва астрономът Дейвид Лейтъм от Харвард-Смитсонианския център по астрофизика. 

„Не може да се е формирала там, защото една планета не може да се формира в звезда. Не може да се е образувала по-далеч и да е мигрирала по-близо, защото така би паднала върху звездата. Тази планета е енигма“, казва българският астроном от екипа Димитър Съселов.

Първоначално планетата е открита с космическия телескоп Кеплер, който регистрира слабото затъмнение при преминаването на планета пред светилото, около което обикаля. Два екипа са използвали наземни телескопи, за да потвърдят съществуването на на Kepler-78b и да установят свойствата й.

Учените определили масата на далечния свят по влиянието, което оказва върху звездата си. За целта те използвали ефект познат ни от спорта хвърляне на чук – при засилката на чука спортистът се измества спрямо оста си на въртене. По същия начин Kepler-78b кара звездата си да се „клатушка“. Размерът на планетата пък бил определен по това колко от светлината на светилото си затъмнява.

Според учените след около 3 милиарда години Kepler-78b ще се приближи твърде много до звездата си и ще бъде разкъсана от нейната гравитация. Възможно е и в нашата Слънчева система да е имало такава планета и тя да е била погълната от Слънцето. (Източник: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, NASA, БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: