Телескопът „Кеплер“ откри цели 715 нови светове

Илюстрация на подобна на Земята екзопланета. Изображение: NASA/Kepler mission/Dana Berry

Илюстрация на подобна на Земята екзопланета. Изображение: NASA/Kepler mission/Dana Berry

Учени, работещи с данните от телескопа „Кеплер“, обявиха намирането на 715 нови далечни светове. 

Планетите обикалят около 305 звезди в многопланетни системи, като нашата. Около 95% от тях са по-малки от Нептун, който е 4 пъти по-голям от Земята. С последното откритие значително нараства броя на идентифицираните малки светове, приличащи в по-голяма степен на родната ни планета.

„Екипът на „Кеплер“ продължава да ни удивлява и вълнува със своите резултати от лова на планети“, заяви Джон Грюнсфелд от НАСА. „Това, че тези планети и слънчеви системи приличат до известна степен на нашата, вещае голямо бъдеще, в което ще разполагаме с Космическия телескоп Джеймс Уеб, за да опише тези светове“.

Четири от новооткритите планети са под 2,5 пъти по-големи от Земята и са на орбита в обитаемата зона около своето слънце. Обитаемата зона е разстоянието от звездата, на което на повърхността на съответната планета може да съществува вода в течна форма.

Една от въпросните планети – наречена Kepler-296f – обикаля около слънце, което е наполовина колкото нашето и само с 5% от неговата светимост. Kepler-296f е два пъти по-голяма от Земята, но учените още не могат да установят дали е газов свят с водородно-хелиева обвивка или е воден свят, покрит с дълбок океан.

С последното откритие броят на откритите извън Слънчевата система планети достига почти 1700. За да идентифицират новите светове, учените изследвали звезди с повече от една потенциална планета и приложили метод базиран на вероятности. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: