Венера с опашка като комета

Космическият парат „Венера експрес“ показа, че в условия на слаб слънчев вятър йоносферата на Венера се „издува“ зад нощната страна на планетата като опашка на комета, съобщи ЮПИ.

Промяната в йоносферата на Венера от състоянието й в условията на нормален слънчев вятър (вляво) и при намалена слънчева активност, когато придобива капковидна форма (вдясно). Снимка: ESA/Wei et al. (2012)

Промяната в йоносферата на Венера от състоянието й в условията на нормален слънчев вятър (вляво) и при намалена слънчева активност, когато придобива капковидна форма (вдясно). Снимка: ESA/Wei et al. (2012)

Йоносферата е област от газ със слаб електрически заряд високо над основната част от атмосфера. Нейната форма и плътност се контролират частично от вътрешното магнитно поле на планетата.

Земята има силно магнитно поле и йоносферата й е сравнително стабилна при различни условия на слънчевия вятър. Венера обаче няма собствено поле и йоносферата й се оформя от взаимодействието си с изхвърляните от слънцето частици.

Наблюденията на „Венера експрес“ са направени през август 2010г.,  в прозорец от време продължил 18 часа, в който слънчевият вятър бил 50 пъти по-слаб от обичайното. По време на този спад в слънчевата активност йоносферата на Венера се издула навън откъм „скритата“ нощна страна, подобно на йонната опашка, която следва комета при сходни условия.

„Йоносферата се оформи като сълза 30 до 60 минути след като намаля нормалното високо налягане на слънчевия вятър – каза Йон Вей от института „Макс Планк“ за изследване на Слънчевата система. – За два земни дни тя се разтегли до големина равна най-малко на два радиуса на Венера“. Подобен ефект вероятно има и около Марс, другата планети в Слънчевата система без магнитно поле. 

„Често говорим за ефекта на слънчевия вятър върху атмосферата на планетите в периоди на силна слънчева активност, но „Венера експрес“ ни доказа, че дори и при слаб слънчев вятър, Слънцето значително влияе върху средата на съседните ни планети“ – каза Хаган Зондхайм от екипа работещ със сондата. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: , ,