Марсоходите на бъдещето може да се придвижват като гущери

Учените смятат, че придвижващите се подобно на гущер роботи могат да намерят много приложения. Снимка: Georgia Tech

Учените смятат, че придвижващите се подобно на гущер роботи могат да намерят много приложения. Снимка: Georgia Tech

Марсоходите на бъдещето може да „ходят“ като гущери, тъй като тези влечуги са изключително пригодени за придвижване по песъчливи терени като тези на Червената планета.

Изследователи от Института по технологии на щата Джорджия разработват именно такива роботи, но за разлика от гущерите, те ще имат не 4, а 6 крака.

Екипът на проф. Даниъл Голдман изготвил математически модели, вдъхновени от придвижването на гущери като Callisaurus draconoides, който се среща в пустинните райони на Мексико и САЩ. Те симулирали движението на крачета с различни форми и размери, за да видят в каква степен са подходящи за различни условия и терени.

„Сега разполагаме с необходимите инструменти да изучим движението на превозни средства с крачета върху рехав пясък по същия начин, по който учените и инженерите разполагат с инструменти в проучвания в аеродинамиката и хидродинамиката“, изтъква проф. Голдман.

С помощта на 3D принтер учените създали различни форми на крачетата и изследвали как се отразяват върху скоростта на робота върху различни гранулирани повърхности. Тези, извити настрани под формата на буквата „C“, се оказали най-сполучливи от всички изследвани вариации. 

„Докато крачетата са с изпъкнала форма, робота генерира голяма подемна сила и малко телесно съпротивление и съответно може да тича бързо“, казва проф. Голдман.

Експерименталният робот е дълъг само 15см и тежи 150 грама. Подобни роботи могат да бъдат използвани не само за изследване на други планети, но и за спасителни операции, свързани с издирване. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!