Земята е имала две луни, смятат учени

Художествена концепция за Земята с две луни. Изображение: Grebenkov (CC BY-SA 3.0)

Художествена концепция за Земята с две луни. Изображение: Grebenkov (CC BY-SA 3.0)

Земята може да е имала две луни, като по-малката е съществувала за сравнително кратко време, след което се е сблъскала с по-голямата, показа ново изследване.

„Втората луна е оцеляла само няколко милиона години, след това е претърпяла колизия с Луната и впоследствие е останало едното голямо [небесно] тяло, известно ни сега“, заяви проф. Ерик Аспхоуг от Университета на Калифорния в Санта Крус.

Малката луна е обикаляла около Земята със същата скорост и на същото разстояние като другата, която е останала и до днес. По-голямата обаче бавно я е привлякла и двете са се ударили и слели, смята проф. Аспхоуг.

Според него планините на Луната са останки от нейната по-малка посестрима, чийто размер се оценява на 1/30 от този на познатото ни нощно светило.

Смята се, че Земята и Луната са се образували от 30 милиона до 130 милиона години след зараждането на Слънчевата система преди около 4,6 милиарда години.

Учени от Харвард миналата година предложиха теория, според която Луната някога е била част от Земята и се е отделила от нея след сблъсък на планетата с друго тяло. Изследването беше публикувано в сп. „Сайънс“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: